Ціни на молоді овочі б'ють всі рекорди
Літо набирає обертів, а ціни на молоду картоплю, капусту, моркву зашкалюють, наближаючись до 15-20 гривень за один кілограм капусти або моркви. Це в п’ять разів дорожче, ніж було в минулому році.Наприклад, в червні 2016 року капуста коштувала 2,55 грн/кг, а зараз більше 15 грн.
Як відзначають експерти агроринку, високі ціни пов’язані з низьким врожаєм, так як весна була пізня та холодна. Ще одна, але менш значна причина – запрацювала асоціація з ЄС, внаслідок чого українські ранні овочі пішли на експорт.
Що буде з цінами на овочі влітку?
Як повідомляють аналітики проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти", в поточному році картопля подорожчала на 23%, тобто до 16-19 грн/кг в роздробі.
Подешевшали до 8 грн/кг огірки та кабачки. Дорогу капусту, буряк і морву виробники пояснили зменшенням площ під насадження через провал за цінами у минулому році.
Як відмітив аналітик Української аграрної конфедерації Дмитро Дейна, пізня морозна весна стала причиною того, що ґрунтовий врожай запізнився. А тепличні овочі завжди відрізнялись високими цінами.
Українці шоковані космічними цінами на овочі нового врожаю
З інфографіки видно, що за рік подорожчали овочі, молоко, хліб та м’ясо. В залежності від регіону на 7-28% піднялась ціна на хліб, на 4-14% на ковбасу, 12-32% на м’ясо, 27-30% на молоко. Гречка навпаки подешевшала в 1,5 рази.
На думку гендиректора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, ціни на свинину та яловичину зросли внаслідок того, що худоби свиней стали менше вирощувати, а торгівля орієнтується на покупців з невисокими доходами. Люди частіше купують дешеву курятину.
Які прогнози?
Як відзначають експерти, чекати традиційного літнього «обвалу» цін в цьому році не варто. Можна очікувати зниження цін на 3-5 грн/кг. Ціна молодої картоплі та борщового набору навряд чи впаде нижче 8 грн/кг. За словами Олексія Дорошенко, слід очікувати зростання вартості м’яса ще на 12-15 грн/кг до кінця цього року.