ТОП-10 фактів про кавуни
Кавун
Ось і настає кавунова навала у всіх торгових точках наших міст. І є чимало важливих фактів про них, які корисно і пізнавально буде дізнатися перед покупкою.
Кавун - і фрукт, і овоч
Через свій солодкий смак ні у кого не повертається язик називати кавун овочем, тому його відносять до фруктів. Та й ростуть кавуни з квітів, що запилюють бджоли, і насіння мають, як і інші фрукти. Але через те, що кавун вирощується разом із зеленим горошком, кукурудзою, його багато хто відносить до овочів. А деякі і зовсім називають кавун ягодою! Хоча насправді він відноситься до сімейства гарбузових - до огірків, динь та гарбузів.
У кавуна їстівна кірка
М'якоть кавуна солодка і соковита, а шкірка вважається марною. Насправді в шкірці - не тільки кавуна - сконцентровані всі корисні речовини, вітаміни. У Китаї шкірку кавуна прийнято гасити, маринувати і смажити. Смажені насіння кавуна там також їдять, як звичайне насіння - здоровий перекус.
У світі існує 1200 сортів кавунів
Щоб не збивати з пантелику покупця, кавуни поділили на 4 категорії - з насінням, без них, маленькі і жовті. Але насправді їх набагато більше. Є кавуни з бежевою м'якоттю, тобто з червоною, але в міру дозрівання жовтіючої, з різним ступенем насиченості.
Кавун на 92 відсотків складається з води
Це відмінний засіб втамувати спрагу в спекотний день без шкоди для фігури. Вважається, що кавун втамовує спрагу рівносильно двом склянках випитої води. У кавуні багато кальцію, магнію, натрію, калію, які допомагають тримати водний баланс людського організму на належному рівні.
Кавуни без насіння - НЕ ГМО
Цей вид кавунів не виведений штучно, не є гібридом. Біле насіння - порожні оболонки, які не можуть виробляти насіння.
Кавуни бувають різної форми
В Японії вирощують квадратні кавуни - для цього їх поміщають в кубічні форми, щоб обмежувати зростання та надавати параметри. Такі кавуни беруть на сувеніри і коштують вони досить дорого. Спочатку їх стали робити такими, щоб вони без проблем містилися в холодильник і були стійкі, але ідея не прижилася. Зараз придумують різні форми кавунів - серця, піраміди та інші.
Найбільший кавун
Найбільший кавун вагою 159 кг був вирощений в США Крісом Кентом в 2013 році. Цей рекорд занесений в Книгу Гіннесса.
Кавун низькокалорійний
У 100 грамах кавуна міститься 30 кілокалорій і 6,2 грам цукру. Кавун майже не містить жирів і білків, а в 100 грамах цього продукту 7,55 грам вуглеводів.
Кавун допомагає боротися з раком
У червоній м'якоті кавуна міститься багато лікопіну - антиоксиданту, що зменшує ризик виникнення онкології легенів, шлунка і передміхурової залози.
Кавун дуже корисний
Лікопін, що міститься в кавуні, знижує ризик розвитку серцевих захворювань, знижує артеріальний тиск. Цей антиоксидант також є відмінним протизапальним засобом.
Кавун містить холін, який знижує хронічні запалення і допомагає підтримувати імунітет.
У кавуні міститься безліч харчових волокон, які сприяють здоровому травленню і підсилюють перистальтику кишечника. Кавун містить вітамін А, який допомагає шкірі і волоссю виглядати здоровішими і стимулює вироблення колагену і еластину. Вживання кавуна допомагає розчиняти і виводити камені з нирок.