
5 кулінарних звичок, які вбивають ваші кухонні ножі
У кожного з нас є свої «улюблені» звички на кухні. Але іноді саме наші звички здатні все зіпсувати. І все те, що здається зручним та звичним, цьому тільки сприяє. Причому зіпсувати можна не лише страви, а й інструменти.

Особливо сказане стосується кухонних ножів. Є кілька пов’язаних з ними помилок та дурних звичок, яких багатьом із нас точно варто позбутися.
Чого ж саме не треба робити з кухонним ножем? Давайте поговоримо про це.
Не варто різати кухонним (а не столовим) ножем прямо на тарілці
Багато хто ріже м’ясо на керамічному посуді саме кухонним ножем. Ще й думає, що так і треба.
Ні, так робити не варто. Це не нормально.
Кераміка значно твердіша за нержавіючу сталь. Тому різання на ній просто вбиває лезо.
Пам’ятаєте, коли ми ріжемо на дерев’яних та пластикових дошках, на них з’являються порізи?
І саме це цілком нормально! Так і має бути! Просто не забувайте мити дошки як слід. А коли вони надто вже покриються порізами — просто замініть їх на нові.
Пластик та деревина м’якіші за сталь, тому ніж прорізає їх, а сам залишається цілим. Таким чином, обробні дошки страждають для того, щоби залишились цілими і ніж, і стіл.
А ось скло, камінь та кераміка твердіші за сталь. Тому, коли тонке сталеве лезо стикається з ними, воно просто зминається. Ніж тупиться та псується.
До того ж дрібні часточки емалі з тарілки можуть потрапити в їжу. Це не смертельно, але й корисним це не назвеш.
Як робити краще
Перекладати стейк чи рибу на дерев’яну дошку — і вже там різати.
А коли таки ріжете щось на тарілці, використовуйте столові ножі (ті, що з круглим кінчиком) або ножі для стейку (ті, що, найчастіше, зубчасті). Ці ножі куди більш пристосовані саме для такої роботи (та й коштують менше, чим якісний кухонний ніж).
Не варто взагалі нарізати продукти та інгредієнти на скляній або керамічній дошці
Виглядає все це стильно — не посперечаєшся. Але навіть звук, з яким сталеве лезо шкребе по склу, каже вам, що відбувається щось не те.

Як ми вже казали, скляна або кам’яна поверхня моментально тупить навіть найякісніший ніж.
Дуже цікаво, про що думали люди, які розробили усі ці модні та стильні скляні та кам’яні поверхні для різання?
Що буде краще
Використовувати навіть самі звичайні та прості (але якісні) дошки з дерева або харчового пластику.
Точно не варто мити кухонні ножі в посудомийній машині
Навіть якщо продавець каже, що саме ці ножі можна мити у посудомийній машині (найчастіше так кажуть про моделі з цільними пластиковими руків’ями) — Не робіть цього!
Висока температура, агресивна хімія, механічне тертя об інші металеві столові прибори — все це вороги ножа. Навіть якісна нержавійка не витримає довго. Леза пошкодяться. Полірування втратить блиск. Руків’я з часом може просто розвалитися.
Що буде краще
Мити ніж одразу після роботи вручну. Обережно, без «замочування», не залишаючи його надовго на дні мийки.
І не забувайте як слід протирати насухо. Навіть нержавійці шкодить тривале перебування у волозі.
Не зберігайте кухонний ніж у купі з ложками й виделками
Якщо ви зберігаєте ніж просто у шухляді разом з рештою столових приборів — привіт, подряпини й сколи!
Як і у випадку з посудомийкою, ніж у такому хаосі постійно натикається на інші предмети. Навіть якщо здається, що нічого страшного не відбувається — лезо поступово псується.
Зберігаете ножі в одній шухляді з ложками та виделками? Не дивуйтеся, що леза так швидко тупляться. Може, вони не винні?
Що буде краще
Тримати ножі в окремому дерев’яному блоці або на магнітному тримачі.
Використовувати один ніж для всього
Здається, що мати один «робочий» ніж на всі випадки життя — це зручно. Але насправді це, вибачте, як їздити всюди на одній передачі: технічно можливо, але неефективно і навіть якось… дивно?
Овочі, хліб, м’ясо, філе — все вимагає різної техніки та форми леза. І якщо ви ріжете хліб не зубчастим лезом — не дивуйтесь, що виходить це поганенько та дуже неохайно.
Що буде краще
Мати хоча б 2–3 базові кухонні ножі. І використовувати їх за призначенням.
Підіб’ємо «збитки»?
Якщо ви помітили, що ваші кухонні ножі швидко тупляться, нарізані інгредієнти виглядають неакуратно, а сама робота з ножами вас дратує — можливо, справа не у ваших ножах, а у ваших шкідливих звичках.
Спробуйте змінити хоча б одну — і відчуєте різницю. А там, і готувати стане приємніше, і новий ніж буде радувати довше.
Бо ніж — «це вам не просто так»! Це інструмент! В ідеалі — подовження руки кухаря. Тобто, частина самого кухаря!
І тому ставлення до ножа — це ставлення до себе.
Джерело — https://grossman.com.ua