Як ресторани змушують нас витрачати більше

Ці психологічні трюки діють майже безвідмовно. Ми знову і знову залишаємо в закладах громадського харчування набагато більше грошей, ніж могли б.

Пропонуємо вашій увазі список найпоширеніших прийомів, якими користуються ресторани, щоб отримати від нас набагато більше, ніж ми спочатку планували витратити.

1. У колонці «ціна» пишуть тільки цифри

Якщо ви не хочете нагадувати відвідувачам, що задоволення коштують грошей, то потрібно уникати навіть самого слова «гривня», або іншої валюти. Науково доведено: це працює! У Корнелському університеті ставили експеримент: одним відвідувачам ресторану давали меню зі значками долара поруч з цінами, а іншим - без них. І другі завжди витрачали значно більше.

2. Круглі ціни трохи зменшують

Наприклад, 200 гривень замінюють на 199. По суті, різниця невелика, але наш мозок влаштований так, що першу побачену цифру запам'ятовує найкраще. Якщо вона нижче, то і ціна сприймається як більш приваблива. Втім, цей прийом уже настільки побитий, що багато закладів від нього відмовляються. Найчастіше ціни закінчуються не на 99, а на 90 або 85. Дешевим трюком це вже не виглядає, але принцип дії все той же.

3. Використовують описову мову

Якщо додавати до назв страв по кілька слів, що збуджують апетит, то можна збільшити продажі на 27%! Про це йдеться у дослідженні Іллінойського університету в Урбана-Шампейн. Стандартні пункти меню, такі як «смажене курча», «шоколадний пудинг» або «печиво», дослідники супроводили епітетами «ніжний», «соковите» і їм подібними. І вуаля - відвідувачі ресторану не тільки охочіше купували ті ж самі страви, а й залишали більш втішні відгуки про заклад.

4. Викликають асоціації з сім'єю

Як ресторани змушують нас витрачати більше

Якщо від назви страви віє ностальгією, спогадами про рідних і безхмарне дитинство - це теж дуже добре з точки зору продажів. Ну як не спробувати «тепле домашнє бабусине печиво» або «знаменитий картопляний салат тітоньки Марго»?

5. Додають національний колорит

Етнічні слова в назвах страв роблять меню більш оригінальним і підштовхують відвідувачів спробувати нове. А ще спонукають нас почати діалог з офіціантом, щоб уточнити, що означає той чи інший гастрономічний термін. Один з лондонських рестораторів розповів, що спеціально включає в меню невелику кількість італійських страв, назви яких легко вимовляються, але мало кому відомі.

6. Візуально виділяють те, що хочуть продати

Якщо якісь пункти меню підкреслені, позначені кольором або поміщені в рамку, вони відразу привертають до себе увагу. Зазвичай цим прийомом користуються дешеві заклади, а дорогі вважають його вульгарним. Але є і більш витончені способи отримати той же ефект. Наприклад, якщо написати якийсь пункт в два рядки замість стандартної однієї, він теж буде контрастувати з рештою меню.

7. Змушують вибирати між «дорого» і «дуже дорого»

Як висловився автор кількох бізнес-бестселерів Вільям Паундстоун, «головна функція страви за $ 115, єдиною з тризначною цифрою в списку, - щоб всі інші ціни на її тлі вже не виглядали занадто високими».

8. Завищують вартість маленьких порцій

Якщо блюдо пропонується в двох варіантах, поменше і побільше, то іноді важко відразу зрозуміти, чи сильно порції відрізняються одна від одної. Багато відвідувачів орієнтуються на ціну: раз вона вдвічі нижча, отже, вага повинна бути настільки ж менше. Насправді це часто не так. На маленьких порціях ресторани краще заробляють, ніж на великих.

9. Враховують психологію читання

За кордоном проводився цілий ряд досліджень, присвячений тому, як відвідувачі громадського харчування вивчають меню: з якої частини сторінки починають, куди переводять погляд, де закінчують читання. І як це потім впливає на їх замовлення. Місця на розвороті які «найбільше продаються» - це верхній кут правої сторінки і її середина. Туди багато рестораторів поміщають страви, які дають їм найбільший дохід.

10. Обмежують вибір

Багатьом людям важко визначитися із замовленням, якщо очі розбігаються. У Борнмутський університеті з'ясували, яке число страв в меню є оптимальним з точки зору споживачів. Для закладів швидкого харчування - по шість у кожній категорії, для ресторанів високої кухні - по сім-десять. А такі формати обслуговування, як «з'їж, скільки зможеш, за $ 20», і зовсім знімають тягар відповідальності за вибір.

11. Створюють потрібну атмосферу

Дослідження Університету Лестера показало, що люди витрачають за обідом більше, якщо в залі грає класична музика. Звуки Вівальді, Генделя і Штрауса допомагали їм відчути себе більш заможними і не скромничати у витратах. А коли в залі взагалі не звучала музика, відвідувачі ресторану витрачали найменше.

Читайте також: Як позбутися від нітратів в овочах

Thingx
ресторани гроші економія новиниБілоїЦеркви корисніновини харчування прийоми
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
117 переглядів в березні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Фото
Лише за останню добу патрульні Білої Церкви склали адміністративні матеріали за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння  на трьох водіїїв. Про це повідомляє прес-служба патрульної поліції Білої Церкви. Зокрема, були затримані: 40-річна жінка на ВАЗ-2106, 23-річний хлопець на ВАЗ-21104 та 40-річний чоловік на Honda Dio, які знехтували правилами дорожнього руху. На трьох правопорушників інспектори склали адміністративні протоколи за ч....
Кримінал
Громадянин Білорусії, будучи директором одного із товариств, яке діяло на території України, привласнив 4,5 млн грн. Як повідомляє прес-служба прокуратури Київської області, наразі чоловіку обрали запобіжний захід - заставу в розмірі 4,5 млн грн. Підозру у привласненні чужого майна за попередньою змовою та в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, повідомила зловмиснику Білоцерківська...
Відео
Вчора, 18 березня працівники ТОВ «Білоцерківвода» проінспектували в селі Томилівка трубопровід на виявлення врізок, які використовувались для зливання фекалій приватних будинків. Лише за один день перевірки, було виявлено 4 врізки, через які власники помешкань забруднювали річку Рось. Одну з таких врізок вдалося демонтувати. На місце події була викликана поліція. Як відзначають в ТОВ "Білоцерківовда", загалом у селі Томилівка буде обстежено 2 км трубопрово...
Суспільство
У Білій Церкві ввели в експлуатацію новий логістичний комплекс загальною площею 3300 кв. м для зберігання засобів захисту рослин компанії ALFA Smart Agro. Про це повідомляє прес-служба підприємства на власному сайті. У будівництво нового логістичного комплексу інвестували понад 80 млн грн. Розташований він поблизу Білоцерківського заводу препаративних форм. Як відзначають у компанії, новий об'єкт розрахований на 4600 т продукції і є універсальним центром д...
Суспільство
Білоцерківці, які мають електронну транспортну картку, можуть поповнювати її без комісії не лише зі свого банківського карткового рахунку через відповідний сервіс на сайті КП «Тролейбусне управління», а й через мережу платіжних терміналів 2Click. Зараз у місті працюють 46 терміналів 2Click, які розташовані за наступними адресами: Водопійна вул., 25 - Магазин "Надія"        Ярослава Мудрого вул., 40 - ТРЦ Гермес Леваневського вул., 50/5 - магазин "Продукти"...
Суспільство
19 березня в Україну прийде атмосферний фронт, який принесе дощі, а також знизить температуру повітря. У Білій Церкві сьогодні очікується похолодання до +8+10 градусів, прийде дощ, набіжать хмари. І до кінця вчорашнього тепла вже не буде. Вітер очікується південно-західний 7-12 м/с. Народний прогноз погоди: У цей день вшановується пам'ять преподобного Іова Анзерського. У небі вже можна побачити білого лелеку, який повертається у свої рідні краї. Також може...
Суспільство
З 29 березня на Київщині встановлюється нерестова весняно-літня заборона. Як повідомляє Київський Рибоохоронний Патруль, тривалість такої заборони буде залежати від водойми. Так, у всіх водосховищах і озерах з затоками, протоками заборона триває по 6 червня (включно), у всіх річках та їх кореневих водах - по 17 травня, у новостворених водних об’єктах, а також у придатковій системі річок та інших водних об’єктах - по 26 червня. У період нересту забороняєтьс...
ФОТО
Двоє 16-річних хлопців намагалися вкрасти з підвалу два велосипеди у односільчанина. Хлопці затримані і надали правдиві покази. Про це повідомляє прес-служба Управління превентивної діяльності ГУНП в Київській області. У суботу, 16 березня, близько 5:00 у селі Фурси чоловік разом з сином почув шум в підвальному приміщенні свого будинку. Коли стало зрозуміло, що до їх оселі залізли невідомі, чоловік викликав поліцію. Прибувши на місце події поліцейські вия...
Новини компаній
Люди, які слідкують за сучасними тенденціями на ринку нерухомості, розуміють, що придбати житло у новому житловому комплексі столиці – найкращий варіант. На сьогодні купити квартиру від забудовника Київ дозволяє без зайвого клопоту та переживань. Все, що необхідно зробити, визначитися з районом проживання та обрати надійну компанію-будівельника. Провідними експертами у будівництві житла столиці є компанія «Ковальська Нерухомість», що працює понад 17 років...
Новини по темі